Terveet Kädet on suomalaisen raskaan punkin eli hardcore punkin uranuurtaja. Kyseessä on punkbändi, joka on kotoisin Lapin Torniosta. Bändi aloitti toimintansa vuonna 1980, mutta bändin laulaja Läjä Äijälä alkoi kerätä siihen jäseniä jo vuoden 1979 puolella.

Miten Terveet Kädet sai alkunsa

Suomessa oli punkbändejä jo 1970-luvun lopussa, mutta nämä edustivat Terveitä Käsiä popimpaa punkin suuntausta. Esimerkiksi Pelle Miljoonan ja Maukka Perusjätkän esikuvia olivat lähinnä New Yorkista kotoisin olevat Ramones ja New York Dolls, kun taas Terveiden Käsien esikuva oli englantilainen Discharge. Terveiden Käsien sanotaan olevan Suomen ensimmäinen hardcore punk -bändi.

Terveiden Käsien ensimmäinen kokoonpano oli:

  • laulajana Läjä Äijälä
  • kitaristina Timo Wiik
  • basistina Markus Saarenpää
  • rumpalina Peedro

Punk-kokoonpanoille on tyypillistä, ettei niissä ole kuin neljä jäsentä. Musiikki pyritään pitämään suoraviivaisena, nopeana ja yksinkertaisena ja esimerkiksi toisen kitaristin käyttö tekee musiikista helposti metallisempaa, mitä monet toki tavoittelevat. Terveissä Käsissä on aina ollut laulajan lisäksi kolme soittajaa, paitsi vuosina 2000–06 kitaristin virassa olivat sekä Lene että Maike.

Terveiden Käsien ensimmäinen kokoonpano soitti yhtyeen kolmella ensimmäisellä levyllä vuosina 1980 -1982. Nämä levyt olivat “Rock laahausta vastaan”, “II” ja “Ääretön joulu”. Bändi sai nimeä Poko Recordsin julkaisemalla “Ääretön joulu” -levyllään, jonka biisejä “Pissaa ja paskaa” ja “Tornion kevät” ovat esittäneet myös monet muut bändit kunnioittaen biisien alkuperäistä suoraviivaista ja aggressiivista esittämistapaa. Coveroijia ovat olleet muun muassa Apulanta ja Kotiteollisuus.

Muutoksia bändin jäsenistössä

Terveiden Käsien jäsenistössä tuli muutos vuonna 1983, kun rumpali Peedron tilalle tuli Walde. Jari “Walde” Wahlman ehti soittaa Terveissä Käsissä vain vähän aikaa, sillä hän kuoli tapaturmaisesti vuonna 1984 pudottuaan parvekkeelta. Walden rumpalina korvasi Läjä Äijälän pikkuveli Tilli, joka pysyi bändin rumpalina 16 vuoden ajan.

Kitaristi Timo Wiik eli Tiimo vaihtui A. W. Yrjänään vuonna 1986. Yrjänä oli mukana Terveissä Käsissä pari vuotta, kunnes hän keskittyi CMX-yhtyeeseen, joka tuli Suomessa jopa Terveitä Käsiä tunnetummaksi ainakin siten, että CMX sai enemmän radiosoittoa.

Legendaarinen TK-logo syntyi nimenmuutoksen myötä

Terveet Kädet halusi uudistua vuonna 1985 ja vaihtoi nimensä lyhennelmään TK, mikä sopii hyvin hardcore punkiin, joka muutenkin haluaa tiivistää sanomaansa mahdollisimman lyhyeen. Samoihin aikoihin sijoittuu myös ytimekkään TK-logon syntyminen. Logossa on tikku-ukkomainen hahmo ympyrän sisällä ja tikku-ukko koostuu kirjaimista T ja K.

Ympyrän sisään sijoitettu logo on yleinen punkissa ja samantapaisia symboleita ovat käyttäneet bändit aina Crassistä lähtien. Punk-bändi Crass alun perin löysi punkkareiden käyttöönottaman anarkiasymbolin, joka oli ollut olemassa jo ennen punk-musiikkia.

Kokoonpano ja musiikkityyli vaihtuivat 1980-luvun lopussa

Terveet Kädet koki muutoksia aivan 1980-lopussa ja vuonna 1990, kun A. W. Yrjänä lopetti Terveissä Käsissä ja kitaristi vaihtui Maikeen vuonna 1989. Basisti Piäksyn lähdettyä vuonna 1989 häntä paikkasi basisti Jukka Kähkönen vain hetken vuonna 1990. Kähkösen tilalle basistiksi tuli Lene vielä samana vuonna. Muutoksiin vaikutti suuresti se, että bändin laulaja Läjä Äijälä ja rumpali Tilli muuttivat pois Torniosta Ouluun.

Muiden muutoksen ohella Terveiden Käsien musiikkityyli muuttui 1990-luvulla hardcore punkista enemmänkin metallimusiikiksi. Terveiltä Käsiltä ilmestyi vuosina 1990 – 1995 metallilevyt “Unkind”, “Bizarre Domination” ja “Sign of the Cross”. Lisäksi he julkaisivat vuonna 1987 äänitetyn “Pahan voima” -levyn jälkikäteen vuonna 1995.

Metallimusiikin myötä Terveet Kädet siirtyi viisihenkiseen kokoonpanoon, kun basisti Lene siirtyi toiseksi kitaristiksi ja basistiksi tuli Puksu. Vuonna 2000 Tilli lopetti rumpalina ja tilalle tuli Luttinen.